6. Menetes csatlakozó elemek

            Cím:  1117, Budapest, Bölcső u. 11. 4.em.3.

            Telefon:  +36-1-274-43-51

            Mobil:  +36-30-313-5075

            E-mail:   info@indarmat.hu

            Adószám:   13987909-2-43

 

Bemutatkozás

Referencia

Termékek

Lisega csőtartók

ISOTUBI rozsdamentes csövek

 

 

 

 

  1. Ismertető
  2. Alkalmazás
  3. Anyagok és terhelések
  4. Hengerelt menetek
  5. Különböző típusok
  6. Hosszak alapkivitel esetén
  7. Hossz finombeéllítás
  8. Korrózió védelem
  9. Bizonylatolás

 


 

1. Ismertető

 

A 6-os számú termékcsoportba speciálisan tervezett menetes elemek tartoznak melyek a tartozék rudak csatlakoztatására szolgálnak más tartó komponensekhez. A terhelési láncokban, a jelen fejezetben leírt elemek csatlakoztatási célt szolgálnak, különbözően tervezett megoldásokkal.

A csatlakozó elemek a 6-os termékcsoportban önálló csoportot alkotnak, a Lisega modul rendszeren belül. Az itt leírt elemek tervezése során a csőtartózási feladatoknak való optimális megfelelés követelményét vették alapul.

Az elemek süllyesztékes kovácsolással készülnek és úgy vannak megtervezve hogy alkalmasak legyenek kisebb hosszúság utánállításokra, korrekciókra, behatárolt beépítési méretük ellenére .

A megengedhető terhelések megegyeznek a statikus csőtartók terhelési táblázatában foglaltakkal, amely a Lisega katalógus "Technical specifications" fejezetének 0.5-ös lapján található.

60-as típusú menets szem61A 60-as típusú menetes szem rudak csatlakozószemhez való rögzítésére szolgálnak,

62-es típusú feszítőcsavarA 62-es típusú feszítőcsavar az egyik oldalán jobb- a másikon balmenettel készül. A 65-ös típusú menetes rúddal együtt alkalmazva a terhelési láncok hosszának finombeállítására, illetve előfeszítésre szolgálnak.

64-es típusú kapcsolóelemA 64-es típusú kapcsolóelem abban az esetben alkalmazható, ha a terhelési láncban szükséges rúd hossza meghaladja a 3 métert.

Minden menet (a 62-es típusú feszítőcsavar kivételével) jobbmenet és igény szerint rendelkezédre áll metrikus vagy UNC szabvány szerinti kivitelben.

Minden menetes elem alapkivitelben elektrogalvanizált felületvédelemmel van ellátva. A rétegvastagság hozzávetőlegesen 15 um , a metrikus kivitelű menetek esetében sárga színű, illetva a UNC menetek esetében fehér színű). Különlegesen agresszív környezetben felhasználásra kerülő elemeket tüzihorganyzott bevonattal is el lehet látni.

Minden elemet -Megrendelői igény esetén- anyagbizonylattal szállítunk.

2. Alkalmazás

A végigmenetes rudak és összekötőrudak összekapcsolják a tartózási elemeket egymással áthidalva a beépítési hosszt. A kapcsoló elemekkel együtt alkalmazva használhatók merev támaszként, illetve hasaználhatók rugós és állandó erejű tartókkal együtt.

3. Anyagok és terhelések

A tartozék rudakhoz csak garantált mechanikai tulajdonságú, jó homogenitású és megfelelő hidegszívósságú anyagok kerülnek felhasználásra. A megengedhető terhelések megegyeznek a statikus elemek terhelési téblázatában foglaltakkal. (ld. Lisega katalógus 0.5-ös lap)

4. Hengerelt menetek

Minden menet hengerléses gyártási eljárással hészül. A menethengerléses technológiával elkerülhetők az öntési eljárás során keletkező esetleges salakzárványok. A hengerlés közben az anyag megfolyik és plasztikus alakváltozáson megy keresztül. Ezzel az eljárással maradó feszültségek nem keletkeznek az anyagban, nem kiívánatos bemetszésektől, csorbulásoktól mentes kiváló minőségű felület kapható. Az így készült menetek súrlódási ellenállása kedvező, ami nem elhanyagolandó,mert megkönnyíti a tartók terhelés alatti finomhangolásának a műveletét.

5. Különböző típusok

A 67-es típusú végigmenetes rudak M48-as átmérőig és a 66-os típusú összekötőrudak M20-as mérettől, 500-3000 mm-es hosszúságú kivitelben állnak rendelkezésre, 500 mm-es méretfokozatokkal. Az összekötő rudak egyik végükön 300 mm a másikon pedig 600 mm-es hosszban vannak menettel ellátva. A rövidebb menet finombeéllítási célokra is alkalmas és például használható változó és állandó erejű tartókhoz való csatlakozásra. A hosszabb menet illesztési célra szolgál és a tényleges megkívánt beépítési hossznak megfelelően levágható.

6. Hosszak alapkivitel esetén

Általában az épületek nagyobb tűrései , gyakran vezetnek problémákhoz a csatlakozó rudak méretre vágásánál. A rudak gyakra túl rövidnek bizonyulnak. Abból a célból, hogy a Lisega elemek felhasználhatósága rugalmasabb legyen, a csatlakozó rudakat szabványos hosszakban hozzák forgalomba. Az illesztések egyszerűen kivitelezhetők, a csatlakozó rudaknak a tartó felső részére történő felszerelésével. Ilyen módon az illesztési problémák kikerülhetők. Az épületszerkezet mérettűréseiből adódó eltérések kompenzálhatóak.

7. Beépítési hossz finombeállítása

A 65-ös típusú bal-jobb menetes összekötő rudak mindíg a 62-es típusú feszítőcsavarral együtt kerülnek alkalmazásra és alapkivitelben meghatározott hosszakban állnak rendelkezésre. A terhelési láncok hosszának finombeállítására és tartók terhelés alatti előfeszítésére vannak tervezve. A Lisega modulrendszerben megtalálható minden más menetes csatlakozás jobbmenetes és hatlapú kontraanyával kerül rögzítésre.

8. Korrózióvédelem

Minden rúd alapkivitelben elektrogalvanizált bevonattal van ellátva. A rétegvastagság 15 um metrikus kivitelnél sárga, UNC kivitelnél fehér színű. Megrendelői igény esetén tüzihorganyzott bevonat is készíthető.

9. Bizonylatolás

Megrendelő igény esetén minden elemet anyagbizonylattal látunk el.