4. Csőbilincsek, bilincses támaszok

            Cím:  1117, Budapest, Bölcső u. 11. 4.em.3.

            Telefon:  +36-1-274-43-51

            Mobil:  +36-30-313-5075

            E-mail:   info@indarmat.hu

            Adószám:   13987909-2-43

 

Bemutatkozás

Referencia

Termékek

Lisega csőtartók

ISOTUBI rozsdamentes csövek

 

 

 

 

 1. Csőbilincsek, bilincses támaszok - általános ismertető
 2. Szerelési és karbantartási útmutató
  1. 42. típusú horizontális csőbilincs
  2. 43. típusú horizontális csőbilincs
  3. 44. típusú horizontális csőbilincs kengyel / öv
  4. 44. típusú horizontális csőbilincs, 600 °C fölött
  5. 45. típusú vertikális csőbilincs
  6. 46. típusú vertikális csőbilincs
  7. 48. típusú függőleges csőbilincs
  8. 49. típusú csúszó csőbilincs
  9. 49 .. .1 és 49 .. .2 típusok
  10. 49 .. .3, 49 .. ,4 és 49 .. .5 típusok
 3. Teljes dokumentum PDF formátumban

 

 


 

2. Szerelési és karbantartási útmutató

LISEGA-csőbilincseket és csúszó csőtartókat beépítésre készen, az összes szükséges csavar kötőelemmel szállítjuk. A szokványos felületkezelés a 0.11. oldalon lévő műszaki leírásban található. A biztos működés és az ésszerű szerelés érdekében szükséges a következő utasítások figyelembe vétele. A szabadban tárolt építőelemeket a szennyeződéstől és nedvességtől védeni kell.

2.1. 42. típusú csőbilincs vízszintes irányú csőhöz

Ezt a csőbilincset horizontális bilincsként a 60. típusú menetes szemmel együttesen kerül beépítésre. A csavarok meghúzásánál ügyeljünk rá, hogy a bilincs-felek egymással párhuzamosan álljanak. A csavarokat ellenanyával biztosítsuk.

2.2. 43. típusú csőbilincs vízszintes irányú csőhöz

Ennél a horizontális csőbilincsnél a csatlakozást egy 60. típusú menetes szemmel ellátott külön kötőcsappal oldjuk meg. Ügyeljünk rá, hogy a csap axiális helyzetbiztosítása az erre a célra biztosított sasszeggel történjen. Egyébként a 42. típussal azonos módon kell eljárni.

2.3. 44. típusú csőkengyel vízszintes irányú csőhöz

44-es típus, csőkengyeles kivitel                       44-es típus, csőpántos kivitel

       Ezek a bilincsek egy felső részből és egy csatlakozó hevederből, vagy a terhelési csoporttól ill. hőmérsékleti tartománytól függően egy lemezbetéttel ellátott kengyelből vagy egy laposacél öv alsó részből állnak. A szereléshez az előszerelt alsó részt a tartóanyák lecsavarásával vagy a rögzítőcsapok eltávolításával vegyük le. A felső elemet a csővezetékre helyezzük, az alsó részt ráhelyezzük, majd a köracél kengyelt felcsavarozzuk, illetve a laposacél övet csappal rögzítjük. A csőbilincs összeállítása után a csavarokat meghúzzuk. A biztosítás a köracél kengyel esetén ellenanyával, a laposacél övnél pedig hatlapfejű csavar biztosító csapszegével történik.

 

2.4. 44. típusú horizontális csőbilincs, 600 °C fölött

Ezek a bilincsek egy alsó és felső rész csatlakozó hevederből, illetve egy laposacél öv alsó részből állnak. A szereléshez az alsó tartót és az övet, valamint a külső menetes szárakat és a kötőcsapokat távolítsuk el. A felső részt ezután az előkészített csőfüggesztőkhöz csatlakoztatjuk. Az alsó tartó részt és az övet ismét felhelyezzük, a csapokat és a menetes szárakat felszereljük. Minden alkatrészt biztosítsunk!

2.5. 45. típusú csőbilincs függőleges irányú csőhöz 

Ezeknek a csőbilincseknek a szerelésnél figyeljünk arra, hogy a mellékelt távtartókat a bilincsfelek közti csavarzathoz helyezzük. A csavarokat erősen húzzuk meg és ellenanyával rögzítsük. A bilincsek felfüggesztése külső hordozócsapokkal történik, amiket tárcsákkal és sasszegekkel rögzítünk. A függesztések feszítésével a bilincset a megadott magasságba állítjuk és az erő- és alakzáró kötést a bütykökkel érjük el.

2.6. 46. típusú csőbilincs függőleges irányú csőhöz 46-os típusú csőbilincs függőleges irányú csőhöz

       Ezt a vertikális csőbilincset darabokban, hegesztett fóliás csomagolásban szállítjuk. Szerelés első lépésében a homloklemezeket (1) a függesztésekbe akasztjuk. A függesztés feszítőegységét a legalsó állásba állítjuk. Utána mindkét oldallemezt (2) egymás után beakaszthatjuk az illesztőhornyokba. Nehéz bilincseknél az  ellentétes oldalon lévő elemeket támasszuk ki. Ezután a felfekvő lemezeket (3) a bütykökre fektetjük és összecsavarozzuk. Homlok és hosszanti lemezek közti alakzáró kötés az összekapcsolt állapotban az előszerelt biztosítólemezek (4) felhelyezésével és erős meghúzásával jön létre. Felfüggesztés megfeszítésével  lehet a megadott függesztési szintet beállítani. Az erő- és alakzáró összeköttetést a csővel -a cső külső felületére hegesztett-  ütközőkkel, bakokkal érjük el. (Pl. U-acél, laposvas, stb.)

 

 

 

 

 

2.7. 48. típusú csőbilincs függőleges irányú csőhöz

48-as típusú csőbilincs       Ezt a vertikális csőbilincset darabokban, hegesztett fóliás csomagolásban szállítjuk. Először a hosszanti lemezeket 1. a menetes rudak 2. átfűzésével előkészítjük. A szereléskor mindkét hosszanti lemezt -a cső külső falára felhegesztett- kerek bütykökre felültetjük és a menetes rudak segítségével összekapcsoljuk. Ekkor az anyacsavarokat lazán meghúzzuk. Nehéz bilincseknél ilyenkor az elemek alátámasztása szükséges fabakkal, vagy kötéllel. Aztán alulról a homloklemezeket 3. a hrnyokba betoljuk, és a függesztőkkel összekapcsoljuk. Összekapcsolt állapotban a hosszanti- és a homloklemezek  biztosítását az előszerelt biztosító lemezek felhelyezésével és szilárd rögzítésével, meghúzásával érjük el. A felfüggesztés feszítésével a bilincs adott magassági pozíciója és az erő- és alakzáró kötés a csövön lévő körbütykökkel létrejön.

 

 

 

2.8. 49. típusú csúszó csőbilincs49. típusú csúszó csőbilincs49-es típusú csőbilics, csúszó támasz

        A 49-es típusú LISEGA csőbilincs csúszóképes feltámasztás, amelyet a csövön a erőzáró kötés rögzít. A szerelésnél alapvetően arra kell figyelni, hogy a csőtámasz alsó része teljes felületén felfeküdjön, és akadálytalanul csúszhasson a megadott szakaszon. Az oldalirányú súrlódási erők minimalizálása érdekében -opcióként- a támaszokat teflon (PTFE) csúszó alátéttel és -a támasz alsó lapjára felhegesztett- kis felületi érdességű acéllemezzel szállítjuk. Különböző esetekre, tekintettel az alátámasztás magasságára, csőátmérőre, terhelésre és üzemi hőmérsékletre, különböző konstrukciós kialakítások léteznek. Ezek szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:

2.9. 49 .. .1 és 49 .. .2 típusok

       Ezek a csőbilincsek két félből állnak, a csőre oldalirányból kell felszerelni. Ennél  a típusnál a derékszögben kihajlított felületek képezik a csúszó támaszfelületet. Az alacsony terhelési tartományban a bilincsek egymáshoz csavarozása által megfelelő szilárdságú egységet kapunk. A felső csavarzat -erőzáró kötéssel- az axiális helyzetbiztosítás célját szolgálja, .

2.10. 49 .. .3, 49 .. ,4 és 49 .. .5 típusok

       A csőbilincs lábazata -amely a csővezeték terhelését veszi fel-   megnövelt szilárdságú megtámasztást képez. A felső félbilincsek -megfelelően felerősítve- erőzáró kötést képeznek a csövön.